+38 (044) 334-54-85 +38 (067) 195-85-85 +38 (050) 145-85-45
магазин спецiй
(067) 195-85-85
 
(044) 334-54-85
(050) 145-85-45

Соус Ткемалі. Класичний грузинський рецепт з фото

Як приготувати?

Назва соусу ткемалі, перлини грузинської кулінарії, походить від однойменного роду кислої в'язкої сливи, що росте на гірських схилах Кавказу та Середньої Азії. Алича ткемалі, мірабель, кавказька злива — багатоликий фрукт, який з'явився близько 3 тисячоліть тому як плід «любові» абрикоса та вишні, що дав початок селекції домашньої сливи.

 

Насіння уцхо-сунелі для соусу

Класичний грузинський соус ткемалі просто не може бути виготовлений з іншої сировини — характерна соковита кислинка, особлива яскрава гіркота гірської аличі робить його неповторним і незабутнім. Втім, для наших широт для ткемалі згодиться і звичайна м'ясиста злива, з темно-синьою шкірочкою та овальними витягнутими плодами, з якої роблять відомий всім чорнослив. зливу сорту угорка (вугорка) та їй подібні види лілових слив.

Якщо вам цікаво, що це і з чим їдять цей чудовий продукт — пропонуємо дуже простий рецепт ткемалі, адаптований під сучасні умови та із вказівкою чим замінити той чи інший хрестоматійний інгредієнт з оригінального грузинського рецепту. А фото всіх процесів покроково допоможуть вам приготувати його якнайкраще!

Інгредієнти

Інгредієнти для соусу ткемалі

  • злива — 1,5-2 кг;
  • цукор — за смаком;
  • сіль — 1-2 ч. л. або за смаком;
  • перець червоний чилі — 0,5-1 стручок;
  • часник — 1 головка;
  • кінза свіжа — 1 пучок;
  • перець чорний горошком — 1 ч.л.;
  • м'ята сушена — 2 ч.л.;
  • кмин — 0,5 ч.л.;
  • коріандр — 1-2 ч.л.;
  • уцхо-сунелі — 2 ч.л.

Час підготовки: 50 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 20

Кухня світу: Грузинська

Спосіб приготування: Соуси

Харчова цінність 100 мл приготовленого соусу ткемалі: калорійність — 65 ккал, 0,2 г білків, 0,3 г жирів , 15,2 г вуглеводів

Покроковий рецепт приготування соусу ткемалі

  1. Сливу на ткемалі вибирайте пружну і недозрілу, оскільки м'яка стигла злива матиме підвищену цукристість і в результаті замість соусу ви отримаєте звичайне сливове вареня з прянощами. У незрілій сливі ще зберігається досить високий рівень органічних кислот, який допоможе збалансувати смак соусу і вам не доведеться додавати оцет і подібні добавки. Сливу необхідно вимити від білястого нальоту на шкірці, скласти в каструлю, в якій її варитимете.

    Рецепт соусу ткемалі, крок 1

  2. На дно каструлі зі сливою влийте трохи чистої води. Ця рідина допоможе сливі прогрітися і почати віддавати сік, в якому вона буде варитися час, що залишився. Чим менше ви додасте води, тим густішим буде майбутній соус, тому не переборщіть — зливу досить соковита сама по собі і свого соку їй буде достатньо.

    Рецепт соусу ткемалі, крок 2

  3. Сливу варимо під кришкою на повільному вогні до того моменту, поки вона не розм'якшиться. Залежно від якості плодів це може тривати від 15 до 30 хвилин.

    Рецепт соусу ткемалі, крок 3

  4. Зварені плоди сливи відкидаємо на друшляк, рідину з каструлі не виливаємо — нею розводитимемо сливове пюре. Зачекайте, поки слива охолоне і протріть її через сито, залишаючи шкірку і кісточки на сітці дуршлагу.

    Саме так готували і готують соус з аличі та з абрикосу грузинські хазяйки, у них і досі в кухонному начинні є величезні тази та друшляки, призначені для протирання розпареної фруктової м'якоті. Так як соус ми готуємо вдома, у сучасних домашніх умовах можна цей рецепт спростити та зварити половинки слив, з яких вже видалено кісточку. Відварені половинки злив потім можна пюрувати в блендері на найвищій швидкості, щоб подрібнити максимум м'якоть і шкірку.

    Рецепт соусу ткемалі, крок 4

  5. Далі сливову заготівлю приправляємо на свій смак наступними прянощами: чорним перцем, кмином, коріандром, уцхо-сунелі (або хмелі-сунелі), а також сушеною м'ятою. Всі прянощі необхідно подрібнити в кавомолці або ступці до порошкоподібного стану.

    На Кавказі використовують особливий вид м'яти — м'ята болотяна або омбало. Ми замінимо її звичайною сухою м'ятою, проте застосовуйте її з обережністю, тому що в болотяній м'яті набагато менше ментолу, ніж у перцевій.

    Рецепт соусу ткемалі, крок 5

  6. Всипаємо прянощі у сливове пюре, додаємо за бажанням червоний перець чилі, пропущений через прес часник. Не забуваємо про сіль та цукор, які також додаються за індивідуальним смаком.

    Рецепт соусу ткемалі, крок 6

  7. Свіжу кінзу дрібно нарубати та всипати зелень у пюре. Якщо хочете, щоб соус мав одноріднішу консистенцію, можна зв'язати пучок свіжої кінзи нитками і в такому вигляді опустити в пюре. Після 5-хвилинного прогрівання кінзу можна буде видалити.

    Рецепт соусу ткемалі, крок 7

  8. Отже, залишилося проварити пюре із прянощами 3-5 хвилин після закипання і зняти каструлю з плити. Після охолодження соус стане густішим, тому що в зливі дуже багато натурального пектину.

    Рецепт соусу ткемалі, крок 8
  9. Якщо ви готуєте ткемалі напередодні застілля, можна обійтися і без варіння — додайте до готового сливового пюре все, що зазначено у списку інгредієнтів і перемішайте. Якщо ж плануєте закатати ткемалі, збільшіть час термічної обробки до 10 хвилин, а потім гаряче пюре розкладіть в банки на зиму. Термін придатності такого соусу — не більше 8-10 місяців при зберіганні в умовах холодильника, холодного балкона або льоху.

    Рецепт соусу ткемалі, крок 9

Незважаючи на те, що в магазинах сьогодні можна зустріти величезну кількість баночок від ткемалі, віддайте перевагу домашній кулінарії. Магазинний ткемалі ніколи не буде таким, як соус домашнього приготування. Насичений, ароматний і саме такий, який вам подобається — для м'яса, для риби, до шашлику та у харчо просто ідеальний!

Готовий грузинський соус Ткемалі зі слив

Стаття на тему: Баклажани по-грузинськи. Рецепт із фото

 

Автор Антонова Ирина

Автор статті: (доцент КНИТУ)

Дата публікації:

Дата оновлення: 28-03-2024

Оставить комментарий

Оцените статью
empty starempty starempty starempty starempty star
Captcha Обновить код
Закрыть
Логин (Имя пользователя):
Пароль:
 Забыли пароль?